Exkurzia Bardejov-Poprad

Študenti 1.- 3.ročníka z odborov Odevný dizajn a Propagačná grafika sa dňa 6. 04. 2016 v rámci povinných exkurzií z Dejín umenia zúčastnili už druhej tohtoročnej exkurzie. Tentokrát sme sa zamerali na dve mastá, a to Bardejov a Poprad.

„ Bardejov – Radničné námestie, neskorogoticko- renesančná radnica a gotická Bazilika sv. Egídia, židovské suburbium + Poprad – Tatranská galéria Elektráreň ( aktuálne výstavy- Anna Hausová: Prach si a v prach sa obrátiš, Trienále textilu – Textil Art, Klobúk dole pán Brunovský )“

Najprv sme si prezreli Radničné námestie s mešťanskými domami po obvode z troch strán. Všímali sme si architektonické znaky a prvky, ktoré sa vyvíjali a menili v priebehu storočí od gotických až po rokokové. Na námestí sme si prezreli podrobne hlavne exteriér neskorogoticko- renesančnej radnice a gotickej Baziliky sv. Egídia. Študentov zaujal arkier na východnom priečelí radnice s kamennou reliefnou výzdobou, vysoké štíhle okná s lomeným oblúkom a kružbovou výzdobou na bazilike a samozrejme aj odborný výklad vyučujúcich ako aj sprievodkyne. V interiéri radnice sme mali možnosť vidieť množstvo zaujímavých architektonických detailov, obdivovať portály, krásny renesančný kazetový strop, dvere a nábytok zdobený intarziou, iluminované rukopisy, gotické polychrómované sochy, vzácne gotické krídlové oltáre, či sme sa dokonca mali možnosť prejsť po povale pod vysokou sedlovou strechou. Dozvedeli sme sa informácie z histórie, o spôsobe života, zvykoch, remeslách, či osobnostiach Bardejova. Hlavný dôvod, prečo sa Bardejov stal v roku 2000 súčasťou kultúrneho svetového dedičstva UNESCO je okrem spomínaných pamiatok historického jadra, ešte systém opevnenia okolo mesta – hradby s baštami a bránami ako aj židovské suburbium, ako jedna z najhodnotnejších pamiatok židovského kultúrneho dedičstva v strednej Európe. Po návšteve židovského symbolického pamätníka sme pokračovali v našej ceste do Popradu.

Tatranská galéria v Poprade sa nachádza v nádherne zrekonštruovanej bývalej parnej elektrárni, ktorá bola premenená na kultivovaný industriálny priestor s úžasnou atmosférou. Tu sme si mali možnodť prezrieť aktuálne výstavy a umelecky si „vychutnať „ najmä veľkoplošné diela a priestorové inštalácia z textilu, papiera a iných materiálov, ktoré boli súčasťou výstavy Textil Art. Klobúk dole pán Brunovský nás preniesol tak trochu do detských čias, keď sme si prostredníctvom interaktívnych inštalácii spomenuli na významného slovenského grafika, ilustrátora a maliara Albína Brunovského. Exkurzia sa skončila prehliadkou centra mesta a o 16.30 hod. sme sa autobusom vydali na cestu domov. Exkurziu organizačne a obsahovo pripravila Mgr. Gencová a Mgr. Kollárovičová, pedagogický dozor vykonávali vyučujúci: Akad. mal. Boršovská Nemcová a triedna učiteľka 1.G Mgr. Nogová.
Stránky: 1
Adresa: Sov. hrdinov 369/24
               Svidník 089 01
Tel.: 054/ 788 1810
Fax: 054/ 788 1812
E-mail: skolaspssvidnik.sk
© 2010 SPŠ Svidník|Na celý obsah webovej stránky sa vzťahujú autorské práva. Jeho ďalšie šírenie, kopírovanie alebo iné použitie je možné len s písomným súhlasom SPŠ Svidník.
Realizácia © 2010 GRAND-STUDIO - tvorba webových stránok a počítačová grafika