Dizajnérky SPŠ opäť v Krakove

Reinkarnácia materiálov, recykling, upcykling, redressing. Tieto pojmy nie sú pre študentky našej školy neznáme. Skloňovali sa častejšie ako inokedy začiatkom tohto roka v poľskom Krakove. Dievčatá našej školy sa totiž rozhodli dať týmto pojmom reálnu podobu.

V čase od 15.1.- 26.1. 2018 deväť žiačok odevného dizajnu vymenilo priestory SPŠ za ateliéry odevného dizajnu v Krakowskej Szkole Artystycznej. Ich šikovné ruky pretvárali starší odev na nový dizajnérsky kúsok. Reinkarnácia materiálu bola totiž hlavnou témou tohoročnej stáže v rámci projektu erazmus+KA1, financovaného z európskych fondov. Hlavným cieľom stáže bolo naučiť sa vytvárať módne kreácie, ktorých podmienkou je recyklácia materiálu a jeho následné využitie v rámci prerodu do vyššej akosti produktov – odevov a doplnkov. Rovnako zaujímavou a prospešnou časťou stáže bolo absolvovanie hodín experimentálnych tvorivých dielní, kde sa podieľali na výrobe módnych doplnkov – klobúkov a nádherných dizajnérskych šperkárskych kúskov a to všetko pod dohľadom našich a poľských pedagógov z prestížnej umeleckej školy, ktorá spolupracuje nielen s nami, ale aj so školami iných európskych miest.

„Krakovská škola je super. Pre mnohých z nás, hlavne pre prváčky, to bola prvá vynikajúca izajnérska skúsenosť. Súčasne s tým sme spoznali aj nádherné mesto s jeho historickým jadrom, množstvom pamiatok - hrad Wawel - symbol Krakova i jeho židovskú štvrť Kazimierz. Navštívili sme historické expozície, múzeá, galérie a výstavy. Nezabudnuteľná bola pre nás výstava moderného umenia v galérii MOCAK, Schindlerova fabrika a hlavne soľná baňa Wieliczka. Sme šťastné, že naša škola nám dáva takéto možnosti realizovať sa a zároveň spoznávať svet. Domov sme sa vrátili s novými myšlienkami a nápadmi, na realizáciu ktorých sa už teraz tešíme.“

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Adresa: Sov. hrdinov 369/24
               Svidník 089 01
Tel.: 054/ 788 1810
Fax: 054/ 788 1812
E-mail: skolaspssvidnik.sk
© 2010 SPŠ Svidník|Na celý obsah webovej stránky sa vzťahujú autorské práva. Jeho ďalšie šírenie, kopírovanie alebo iné použitie je možné len s písomným súhlasom SPŠ Svidník.
Realizácia © 2010 GRAND-STUDIO - tvorba webových stránok a počítačová grafika