Módna prehliadka JUNK FASHION SHOW v Krakove

Projektová stáž programu Erasmus plus – Projekt Móda v súvislostiach vizuálneho merchandisingu a fotografie - Módna prehliadka JUNK FASHION SHOW v Krakove - to je výpočet aktuálnych aktivít študentov zo Strednej priemyselnej školy

Aj tento školský rok pokračuje Stredná priemyselná škola v projektových aktivitách programu Erasmus plus a to v kľúčovej akcii KA1 Vzdelávacia mobilita jednotlivcov pod názvom Móda v súvislostiach vizuálneho merchandisingu a fotografie. Projekt je už tradične rozdelený na dve etapy.

Prvá etapa projektovej stáže sa uskutočnila v Krakove v dňoch 11.- 24. januára 2015 v Krakowskich Szkolach Artystycznych – v SAPU, v Szkole Artystycznego Projektowania Ubioru.

Zúčastnilo sa jej 10 študentov študijných odborov odevný dizajn, propagačná grafika a grafika vizuálnych komunikácií zo Strednej priemyselnej školy vo Svidníku. V priebehu dvoch týždňov získavali nové inšpirácie a skúsenosti priamo vo vyučovacom procese, kde sa zúčastňovali vyučovacích hodín odevného dizajnu a navrhovania, ale aj takých vyučovacích hodín, s ktorými sa nemajú možnosť stretnúť sa v rámci vyučovania vo svojej škole. Absolvovali hodiny zhotovovania a následne zdobenia klobúkov, učili sa základom precíznej šperkárskej práce v špecializovanej šperkárskej dielni, kde pracovali pod odborným vedením umeleckého šperkára. Výsledkom práce boli teda zaujímavé klobúky a drobné šperkárske výrobky. Práve tieto hodiny rozšírili záber odevného dizajnu, nakoľko súčasťou módneho vizuálu nie je len odev samotný, ale aj doplnky a šperky rôzneho druhu. A keďže móda a odevný dizajn úzko súvisia aj s obchodom a marketingom, absolvovali aj hodiny venované vizuálnemu merchandisingu, ktorého hlavným cieľom je podpora predaja. Preto v rámci vyučovacích hodín absolvovali prednášky nielen o móde, módnych trendoch, o aktuálnych trendoch na obdobie 2015-2016, o tvorbe trendsetterov, ale aj praktické experimentálne hodiny štylizácie, v rámci ktorých mali na vopred určené zadania vymyslieť a vytvoriť vizuál figuríny určenej pre výkladné a predajné priestory odevných obchodov.

Hlavným cieľom projektu však bola aj tento rok realizácia kreatívnych modelov z recyklovateľného papierového materiálu. Výstupom prvej fázy projektu je teda 10 originálnych modelov, ktoré boli odprezentované v nedeľu 1. februára na veľkej módnej prehliadke JUNK FASHION SHOW v Nowohutskom Centre Kultury v Krakove v konfrontácii modelov poľských študentov. Výstupom bude však aj kolekcia módnych fotografií, ktoré vznikli v závere stáže a boli nafotené vo fotografických ateliéroch Szkoly Fotografie, ktorá je súčasťou KSA.

Všetci účastníci stáže okrem vzdelávacích aktivít zároveň využili možnosť spoznávať kultúru a históriu mesta v rámci kulturálnej zložky programu. Odbornú umelecko-výtvarnú zložku exkurzií tvorili návštevy celého radu výstav, expozícií, ale aj návšteva koncentračnéhao tábora Ausschwitz-Birkenau v Osvienčime. V neposlednom rade mal tento projekt aj význam z hľadiska interkulturálnych vzťahov, nakoľko študenti prichádzali do styku nielen s poľskými učiteľmi, ale aj študentmi. Mali tak možnosť vidieť, zažiť a porovnať štúdium doma so štúdiom toho istého zamerania v novom prostredí.

Druhá stáž je plánovaná na jar a bude zameraná predovšetkým na fotografovanie a fotografiu.

Papierové modely našich študentov si môžte pozrieť vo videozázname z JUNK FASHION SHOW 2015 v Krakowe v našej videogalérii alebo priamo na YouTube.

Stránky: 1
Adresa: Sov. hrdinov 369/24
               Svidník 089 01
Tel.: 054/ 788 1810
Fax: 054/ 788 1812
E-mail: skolaspssvidnik.sk
© 2010 SPŠ Svidník|Na celý obsah webovej stránky sa vzťahujú autorské práva. Jeho ďalšie šírenie, kopírovanie alebo iné použitie je možné len s písomným súhlasom SPŠ Svidník.
Realizácia © 2010 GRAND-STUDIO - tvorba webových stránok a počítačová grafika