Návšteva múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach

POVINNÁ EXKURZIA Z DVK - „ Múzeum moderného umenia A. Warhola v Medzilaborciach“

Na exkurzii, ktorá sa konala 1.3.2017 sa zúčastnilo 42 študentov z odborov Odevný dizajn a Propagačná grafika z tried 2.G, 3.G a 4.G. Pri príležitosti tejto exkurzie sme využili možnosť návštevy pravoslávneho Chrámu Svätého Ducha, ktorý sa týči na dominantnej vyvýšenine v centre mesta, v blízkosti múzea. Chrám bol postavený v polovici 20. storočia na mieste starého dreveného pravoslávneho kostolíka, ktorý zničila 2. svetová vojna. Stavba bola realizovaná v byzantskom slohu a svojou architektúrou je u nás jedinečná. Okrem oku lahodiaceho zovňajšku sa však hrdí i strhujúcou interiérovou výzdobou rátajúcou až 350 ikon. Na tejto výzdobe sa okrem miestneho majstra z Medzilaboriec podieľal i svetoznámy grécky ikonopisec žijúci v USA, Dimitrios Leussis. Prezreli sme si nádherné ikony a maľby na stenách v interiéri a vypočuli sme si zaujímavé rozprávanie otca duchovného Zalevského, ktorý nás podrobne oboznámil s históriou chrámu ako aj s neľahkou prácou pri ochrane a starostlivosti o túto historickú pamiatku.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach sme v priebehu 25. rokov jeho existencie navštívili so študentmi už niekoľkokrát, no zakaždým sa tešíme na nové umelecké zážitky a tvorivé inšpirácie. Je definované ako najväčšia centrálna zbierka diela Andyho Warhola na Slovensku, ktorá napĺňa očakávania odbornej i širokej verejnosti svojou jedinečnou expozíciou hlavne o živote a diele Andyho Warhola, ktorého pôvod siaha k Medzilaborciam, do obce Miková. Expozícia diel Andyho Warhola vystavuje okolo 200 umeleckých diel - originálov Andyho Warhola, ktoré predstavujú všetky tvorivé obdobia umelca vrátane jeho dominantných výtvarných tém a techniky serigrafie. Expozícia o pôvode Andyho Warhola pozostáva z cenných autentických materiálov, artefaktov, listín a rekvizít, ktoré svedčia o pôvode umelca. Expozícia Street-Art vs. Pop-Art je jedinečnou svojho druhu. Návštevníci si majú možnosť okrem iného pozrieť umelecké diela autorov ako sú : Keith Haring, Roy Lichtenstein, Robert Indiana, Jean -Michel Basquiat, Poppy, Bambi a iné. Mnohé originály týchto významných umelcov je možné vzhliadnuť na Slovensku len v tomto múzeu. Aktuálnou výstavou moderných malieb v duchu abstrakcie a insitného umenia od Matta Lamba sme viac ako 2 hodinovú prehliadku múzea spojenú s odborným výkladom lektorky, ukončili.

Exkurziu organizačne a obsahovo pripravila Mgr. Gencová a pedagogický dozor vykonávali vyučujúci, Mgr. Gemzíková, Akad. mal. Boršovská- Nemcová, Mgr. art. Olijár , Mgr. Sopková a Mgr. Džupinová.

Stránky: 1
Adresa: Sov. hrdinov 369/24
               Svidník 089 01
Tel.: 054/ 788 1810
Fax: 054/ 788 1812
E-mail: skolaspssvidnik.sk
© 2010 SPŠ Svidník|Na celý obsah webovej stránky sa vzťahujú autorské práva. Jeho ďalšie šírenie, kopírovanie alebo iné použitie je možné len s písomným súhlasom SPŠ Svidník.
Realizácia © 2010 GRAND-STUDIO - tvorba webových stránok a počítačová grafika