Medzinárodná súťaž Odev a textil v Liberci

Bez textilu by nebolo odevu

Spolok pre usporiadanie súťaží ODEV A TEXTIL v Liberci pripravil 17. septembra spolu so svojimi partnermi Strednou priemyselnou školou textilnou a Libereckou Technickou univerzitou po šiesty krát súťaž pre ZŠ a SŠ v textilnej a odevnej tvorbe. Akademická pôda univerzity sa na jeden deň premenila na predvádzacie mólo, na ktorom sa predviedlo 63 kolekcií z viac ako 10 škôl Čiech a Slovenska, aby ukázalo svoje návrhárske umenie posunúť textil do podoby odevného dizajnérskeho originálu. Bola to výzva, možnosť zažiariť, zabojovať, ukázať svoju šikovnosť aj pre žiačky odboru Odevný dizajn Svidníckej priemyselnej školy. Reprezentovali tak nie len svoju školu, ale aj celé Slovensko v 4 kategóriách – Akadémia štýlu a módy, Móda zamatovej revolúcie, Ženy nosia nohavice a Keď šaty rozprávajú. Kritérium pre ocenenie bola originalita výrobku, kvalita spracovania materiálu a nápaditosť predvedenia.

Celoročné úsilie sa oplatilo. Jedenásť členná porota zostavená výhradne z odborníkov a osobností v oblasti odevného návrhárstva a stylizmu ( napr. známa návrhárka Jitka Kett, módna stylistka Klára Klempířová, či historička Jana Machálová) sa rozhodla udeliť našim mladým návrhárkam hneď 3 ceny – 1. miesto Ivane Kopačkovej a Daniele Štalmachovej za kolekciu Imprisoned in plastic, 3. miesto Lucii Krosnerovej za kolekciu v Znamení Punku Rocku a cenu SPŠ v Liberci v internetovom hlasovaní o najkrajšiu kolekciu Slovenska a Čiech pod názvom Rub a líc vytvorenú modelovou dielňou 3.G triedy. Súčasťou celodenného programu boli aj textilné workshopy, ukážky výroby skla a českej bižutérie, výstava návrhov z kategórie Módna kresba a prehliadka priestorov Textilnej fakulty. Táto časť bola pre naše budúce návrhárky obzvlášť pútava, pretože túto fakultu si volia ako jednu z variant priameho pokračovania štúdia na vysokej škole, preto si aj z tejto časti odniesli rovnako silné dojmy.

Tento šiesty ročník súťaže bol našim prvým ročníkom a pevne veríme, že odštartuje kolekciu ďalších úspešných nápadov. Nech sa našim dizajnérkam aj naďalej darí.

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5
Adresa: Sov. hrdinov 369/24
               Svidník 089 01
Tel.: 054/ 788 1810
Fax: 054/ 788 1812
E-mail: skolaspssvidnik.sk
© 2010 SPŠ Svidník|Na celý obsah webovej stránky sa vzťahujú autorské práva. Jeho ďalšie šírenie, kopírovanie alebo iné použitie je možné len s písomným súhlasom SPŠ Svidník.
Realizácia © 2010 GRAND-STUDIO - tvorba webových stránok a počítačová grafika